Betaalbare en professionele websites voor iedereen

Datanews : Nieuw meldpunt voor slachtoffers van oplichting en fraude

Slachtoffers van oplichting, fraude of bedrog kunnen voortaan terecht op een nieuw online meldpunt van de FOD Economie. Het meldpunt biedt hen snel advies op maat, terwijl het de overheid moet helpen om nieuwe vormen van oplichting sneller op het spoor te komen. Individuele geschillen oplossen doet het meldpunt niet.

Wie slachtoffer is van misleiding, bedrog, oplichting of fraude kan surfen naar meldpunt.belgie.be. Naast een reeks concrete vragen over het incident zijn er ook verhalen te vinden van vaak voorkomende fraudegevallen, die de slachtoffers snel op het juiste spoor kunnen brengen. Denk aan valse facturen, reclameronselaars of vervelende telefoontjes, maar bijvoorbeeld ook aan de niet-naleving van het rookverbod.

Geen individuele geschillen oplossen

“We kunnen de fraude beter bestrijden en we sparen dankzij het unieke meldpunt voor fraude ook administratief werk uit”

Concreet leidt het meldpunt de slachtoffers – zowel particulieren als bedrijven – naar de juiste autoriteiten. Het kan gaan om de politie of de FOD Financiën, maar bijvoorbeeld ook om het voedsel- of geneesmiddelenagentschap of de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. In bepaalde gevallen wordt de informatie zelfs automatisch doorgestuurd.

Individuele geschillen oplossen doet het meldpunt niet. Een klacht indienen met het oog op een proces-verbaal moet dus nog steeds afzonderlijk gebeuren bij de politie, maar kan wel met een ‘print-out’ van de gegevens die bij het meldpunt werden ingegeven.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) ziet verschillende voordelen van het nieuwe meldpunt. “De consument zet dus een stap vooruit, we kunnen de fraude beter bestrijden en we sparen dankzij het unieke meldpunt voor fraude ook administratief werk uit. Zo kunnen de overheidsdiensten zich meer toeleggen op onderzoek en controles”, onderstreept hij.

Dat laatste is niet onbelangrijk, met alleen bij de Economische Inspectie jaarlijks al meer dan 16.000 meldingen. De applicatie maakt de bundeling en analyse van de informatie makkelijker, wat moet helpen om nieuwe vormen van fraude of bedrog sneller op het spoor te komen. (Belga/NS)

Volledig artikel